För vi har tagit studenten

I dag tar massor av elever från Sveriges alla gymnasieskolor studenten – med dunder och brak. Men det kan bli dyrare än vad en tänkt sig, med allt som ska till kanske inte alla har råd.

 

http://www.dreamstime.com/-image20368520

I dagarna är det en hel del studentflak som åker runt i svenska städer, fyllda med jätteglada och sjungande gymnasieelever som firar av att de är klara med skolan. Men det kan tyvärr vara svårare för vissa ungdomar än andra att kunna ha råd med allt som ska ingå i ett klassiskt studentfirande. Det finns nämligen ett grupptryck kring vad man ska ha, som mössa, nya kläder som kanske kostar en del, men även ett större firande med släkt och familj.

En genomsnittlig student kostar 16 000 kronor

Enligt Sveriges Radio tog Svensk Handel för fem år sedan fram en rapport som visade att en genomsnittlig student kostar närmare hel 16 000 kronor. En siffra som nog bränner hål i fickorna på de som inte har en ekonomi för att klara höga belopp hur som helst.

Med studentmössa, kläder och mottagning blir det lätt en mer eller mindre dyr historia för många elever och deras familjer. Vissa kanske inte heller har familjer som ställer upp eller kan ställa upp. Sedan är det ett slags grupptryck kring studenten, gör en kompis något vill man ju så klart hänga på.

Men det är inte helt enkelt menar de. Det som drar iväg mest i kostnader är det som är frivilligt – alltså kläder till balen och studentdagen, balbiljetter, studentkryssning, fester, studentmössa och mottagning – Sveriges Radio

Som vi skrivit tidigare kommer säkert en hel massa studenter studera vidare, då kommer de få studieskulder förmodligen, som vi skrivit om här.