Tips vid företagsstart

Studerat dina år på högskola och universitet, och nu är sugen på att ge dig ut i arbetslivet? Starta eget företag och ta hjälp utifrån av konsulter för att kunna fokusera på din idé och att göra den lönsam.

”För dig som driver eller vill starta företag har Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket skapat en webbsida med samlad information – verksamt.se. Där kan du kan delta i starta företag-dagar, webbseminarier, skapa en affärsplan och registrera enskild näringsverksamhet.”

gooliat.seCitatet ovan kommer från Arbetsförmedlingen som vill tipsa om sajten Verksamt.se där man kan hitta allt att veta om vad som krävs när det kommer till att starta igång ett företag rent praktiskt. Till exempel hittar man där information om vilka myndigheter man måste kontakta, vilka saker man ska tänka på och i vilka steg en verksamhet drivs för att bli så lönsam som det bara går. Något man dock missat att tipsa om är hur man kan maxa lönsamheten i företaget genom att köpa in vissa tjänster som gör att man själv kan fokusera på sin affärsidé. Hur kul är det till exempel att sätta sig in i företagsekonomi om man själv är en brinnande säljare av en egenutformad produkt? Då kan man faktiskt hitta en extern redovisningskonsult som kan hantera alla ekonomiska frågor åt en, och visst ska man minnas att detta inte direkt är en gratis tjänst utan att man måste betala för den – men de pengarna får man snabbt tillbaka så fort man är igång med sin verksamhet på allvar, och utan en konsult kanske idén man hade inte ens blir verklighet. Kika man till exempel in på Skatteverket kan man se en hel radda med olika skatteregler och annat man som egenföretagare måste ha koll på, så det är lätt att man fastnar i formalia istället för att lägga fokus där det faktiskt behövs: på att förverkliga sin affärsverksamhet.