Vill du bli marknadsförare?

Fler vill arbeta med marknadsföring men i en bransch där du förväntas arbeta gratis är det för många svårt att klara sig. Vad är lösningen? Att starta eget. Och kommer branschen någonsin förändras? 

Marknadsföring är ett jobb som tilltalar många. De senaste åren har intresset också bara vuxit sig större och större. Det är kul så klart, men det innebär också att det är en större konkurrens om jobben. Nyligen skrev Jan Gradvall, kultur- och musikjournalist i Sverige – om hur det i Sverige har blivit en klasskillnad vad gäller vilka som får skriva på kultursidorna i tidningarna. Detta då det förväntas av journalister att de ska jobba gratis eller mycket lågavlönat innan de kan ta till sig ett jobb. Det är få som kan detta vilket i sig leder till att de som inte har en buffert, ett sparkonto eller föräldrar som kan betala för den tiden man ska jobba gratis istället får söka sig till andra arbeten. Detta stämmer även överens med många medieyrken. Om du ska bli copywriter, art director eller om du ska jobba med presentreklam eller annan marknadsföring så är detta någonting som du måste vara medveten om. Tyvärr. Men – med det sagt, är det inte omöjligt. Det går självklart att få jobb direkt efter att du har tagit examen. Och om du inte får ett eget jobb, då kan du starta ett eget bolag. Det må vara ansträngande och kanske till och med kostsamt, men om du arbetar hårt kan du helt klart lyckas med ditt företag. Att driva eget är någonting som blir allt vanligare och så även i mediebranschen. Om du är intresserad av att göra detta kan du läsa mer om hur du går tillväga på verksamt.se.

Det är nära på ironiskt att det ska vara svårt att ta sig in i marknadsföringsbranschen eftersom marketing marknadsföringmarknadsföring är något av det viktigaste som finns. Utan marknadsföring skulle många bolag behöva stänga sin verksamhet, det är en av de viktigaste delarna när det kommer till ett lyckat näringsliv. Förhoppningsvis kommer det i framtiden inte krävas gratis arbete eller liknande som det är nu. Så att allt fler kan arbeta med marknadsföring och det de tycker är roligt. Lediga jobb inom media hittar du här.