Medborgarlön och olika typer av lån

I dag skriver vi om privatekonomi och studier, om medborgarlön som i flera länder kommit upp på schemat samt om olika typer av lån som finns att ta i Sverige.

TiokronorPå sidan Hallå Konsument, som är en slags oberoende vägledning genom den statliga myndigheten Konsumentverket kan man läsa om vad för olika typer av lån som det finns att ta, och som det är viktigt att veta skillnaden på. Oavsett om en ska ta studielån eller ett privatlån via freedomfinance.se/privatlan. De olika lånetyper som finns är bland andra:

  •  Bolån, när man ska köpa bostad eller renovera densamma
  •  Privatlån, som finns som blancolån, billån eller medlemslån
  •  Snabblån, mikrolån eller sms-lån kallas det också, hög ränta
  •  Medlemslån, är de billigaste lån utan säkerhet, ganska låg ränta
  •  Studielån, CSN-lån med väldigt förmånlig ränta

När man studerar är det vanligt att man tar studielån från Centrala studiestödsnämnden, en statlig myndighet i Sverige. Men i en artikel i Sydsvenskan kan vi läsa att allt färre studenter tar just studielån på heltid, det har i stället blivit vanligare med sparade pengar, extrajobb och stöttande föräldrar, men det som bör ha med sig är att det faktiskt aldrig har varit så förmånligt att ta studielån som det är just nu. Det är räntan som är historiskt låg, en ränta som räknas fram av riksgälden och fastställs av regeringen.

Medborgarlön provas i Nederländerna

Några som provar en annan väg, och i stället för olika bidragssystem med massiva kontroller som vi har i Sverige med just CSN, socialbidrag och andra liknande, är Utrecht i Holland. Där startade nyligen ett experiment med medborgarlön för att se om detta får samhället att fungera lika, eller mer, effektivt än tidigare. Tanken bakom är att uppnå ett flexiblare samhälle med mer tid för omvårdnad, frivilligarbete och studier. Landet har också den högsta andelen deltidsarbetare i hela EU, med hela 46,1 procent. Kanske är alltså inte holländarna då främmande för lite okonventionella sätt att arbeta. Ja vem vet, socialbidrag i stället för medborgarlön kanske inte är rätt, vi får se hur det fungerar i Utrecht och Finland och kanske kommer det sedan hitåt för att testas. Mer om detta kan man läsa om i en artikel i Dagens Nyheter.