Med siktet på produktionsbolaget

Om man vill jobba på ett produktionsbolag är konkurrensen om jobben hård, trots att det finns relativt mycket jobb på marknaden. Detta beror på att produktionsbolagen ofta ställer höga krav på sina anställda, för att kunna leverera bästa manus, regi och färdig produktion. För att ha chansen på drömjobbet finns det flera saker man bör göra.

Det viktigaste är att skaffa sig en relevant utbildning. Idag examineras det fler än som pensioneras så det gäller att försök hitta en utbildning som har allt som krävs för yrkesrollen i fråga. Det finns flera roller på produktionsbolag, bland annat regissör, manusförfattare, illustratörer och folk som jobbar med animation. Det gäller att ha koll på vad dessa olika yrkesroller kräver, vad produktionsbolaget ställer för krav och vad som ligger i tiden. Tekniken och tankesätt utvecklas hela tiden inom filmbranschen vilket ställer krav på att dagens utbildningar håller en hög standard. I Sverige finns det relevanta utbildningar för dessa yrkesroller inom både Yrkeshögskolan och på Universitet. Utbildningarna kan man enkelt söka efter på Yrkeshögskolans hemsida och på Universitetets ansökningssida. Om man vill ha en akademisk utbildning eller om man vill gå en utbildning som är mer praktisk behöver man bestämma ganska snabbt, det bästa är att fråga runt och göra research på vilket typ av utbildning personer med olika roller inom produktionsbolag ofta har.

Hög ambitionsnivå på produktionsbolag

Det är såklart också viktigt att ha koll på bra produktionsbolag och sätt siktet högt. Det gäller att bestämma sig för vilket nivå man vill hamna på och börja sikta ditåt. Olika produktionsbolag har olika inriktningar och olika specialiteter, vilket kan vara bra att utforma sin ansökan efter. Skapa en portfolio och se till att betyg från praktikplatser finns lättillgängligt. Ett hett tips är att skapa sitt CV, ansökningsbrev och portfolio i filmform. Det kommer garanterat att imponera på produktionsbolaget man söker jobb på. Idag har de flesta bolag inom branschen en väldigt hög ambitionsnivå, enligt Göteborgsposten är X-Men filmerna ett bra exempel på det, där mycket krut lagts på manus, berättarperspektiv, specialeffekter och en mix av olika genrer. Det leder till högre krav på anställda och det är viktigt att inte ge upp i sitt jobbsökande. Ligg på, visa intresse och framförallt, försök bevisa kunskaper, färdigheter och kompetenser relevanta för tjänsten i fråga.