Livet är fattigt som student

Alla som någon gång satt sig vid skolbänken igen efter att ha arbetat heltid vet att det är en helomvändning att försöka klara sig på en normal studentekonomi utan studielån eller extrajobb – för visst är livet fattigt som student, men det behöver det inte vara för det finns sätt att klara studentekonomin, bara man använder rätt knep.

tomma fickor konkurs fattigHur många högskolestudenter är det inte som önskat att de skulle kunna klicka in sig till https://www.meddelandelan.se/lana-pengar för att få ett snabbt lån en skral månad? Förmodligen många. Men för att få ta lån, oavsett långivare, krävs att man kan visa att man kan betala tillbaka lånet vilket kan vara svårt just som student utan en riktig inkomst. Tur är då att det finns sätt att klara studentekonomin utan att sätta sig i skuld, något som till exempel Dagens Nyheter tipsar om. Där skriver man bland annat om hur man kan spara in pengar varje månad på enkla saker såsom att ha med sig matlåda, kontrollera vilken typ av bidrag man har rätt till såsom bostadsbidrag, göra en månadsbudget att hålla sig inom och köpa begagnad eller låna sin studentlitteratur istället för att köpa sig sprillans ny. Och det är bara några få knep man kan använda sig av. Något annat som exempelvis Metro tipsar om är att också tänka på att kostnader man kanske trodde var fasta också går att sänka såsom för transport och boende. Något som man kan göra är att skaffa sig en cykel som man vinterrustar och därför kan spara in på busskortet och att man kan dela boende med andra studenter för att på så vis minska sin boendekostnad genom att dela på den. Sen ska man heller inte glömma bort att ett medlemskap på nästan alla studentföreningar på högskolorna och universiteten i Sverige också ger en ett speciellt kort med mängder av rabatter – och det ska man inte glömma att utnyttja!

Minimera utgifterna

Det som det framförallt handlar om när det kommer till att klara ekonomin som student är att hushålla med sina utgifter. För precis som man skriver i Aftonbladet är det spontanköpen man gör som ofta ställer till det. Därför är det viktigt att försöka kontrollera impulsköpen och istället planera sin ekonomi. Ett tips är till exempel att stanna upp en sekund innan ett köp görs där man helt enkelt frågar sig om den här prylen verkligen är nödvändig, ofta är den inte det och bara genom att stoppa sig själv från impulsköp så har man sparat en hel del pengar bara där. Det handlar om att prioritera – då klarar man studentekonomin alldeles galant!