Är du redo för studentlivet?

När sommaren tar slut och hösten tar över är det många som tar sina första steg in på högskolor och universitet. Innan de första dagarna som student startar är det en hel del saker som ska ordnas. Kurslitteraturen ska införskaffas, CSN-ansökan ska godkännas och scheman ska planeras. Det är en hektiskt tid, men också rolig. Ett nytt äventyr ska påbörjas, och en ny era i ditt liv kommer börja.

Det är dock vissa saker som kan vara bra att ordna upp innan du påbörja dina studier, och viktigast är nog att du ser över din ekonomi för att kontrollera att du har alla förutsättningar som finns att klara dig på CSN. När du studerar får du både bidrag och lån från CSN, studerar på heltid får du ut 9004 kronor i månaden (mer om hur mycket du kan få från CSN när du studerar här). Om man bor hemma eller har en väldigt låg hyra går det att klara sig på de 9000 kronor i månaden som man får, ja du kanske till och med kan spara lite av pengarna. Om du inte bor kvar hos dina föräldrar kan du ändå klara dig på 9000 kronor i månaden om du har ett extra jobb.

Ordna ekonomin innan du påbörjar dina studier

laptop arbetar pluggar

Det är dock inte alla som lyckas hitta ett extrajobb vid sidan av sina studier och många har flyttat hemifrån sen länge när de väl påbörjar sina högskolestudier. Om man dessutom har arbetat ett tag finns det säkerligen ett flertal utgifter som man dragit på sig (diverse krediter hos exempelvis kläd, möbel eller allt-i-allo företag) vilket kan göra att det blir ännu svårt att överleva på CSN.

Det du då får göra är att se över hur du kan få ner dina utgifter innan du påbörjar ditt studentliv. Kanske kan du samla alla dina krediter för att få ner räntan? Om du vänder dig till lån-företaget Advisa kan du hitta mer information om hur du samlar dina lån, och se om det finns möjlighet för dig att på så vis få ner räntan. Ett tips är också att läsa denna artikel om att lära sig undvika förföriska krediter, för att inte hamna i samma situation igen. Om du behöver göra detta ska du också komma ihåg att du är långt från ensam om att behöva se över dina utgifter för att du har levt över dina tillgångar. Varannan svensk har skämts över sin ekonomi, och det är otroligt lätt att låna pengar idag. Att du däremot gör någonting åt saken innan du börjar studera är dock ett tecken på att du aldrig kommer hamna hos Lyxfällan.

Se över din ekonomi redan idag och lycka till med dina studier!